17 dagen detail

Detail info Camino Primitivo, 17 dagen.

Dag 1: Aankomst Oviedo

Dag 2. Van Oviedo naar Grado => Sama de Grado:. 6,5 uur, 23,5 km,  stijgen 250m / dalen 375m.

Je volgt de koperen St. Jacob schelpen die je door de smalle straatjes van het centrum langs de flanken van de Naranco berg naar de groene heuvels van het authentieke achterland voeren. Over de middeleeuwse brug Los Gallegos, kleine landweggetjes en oude wandelwegen loop je langs verstilde dorpjes met historische hospices naar Grado. Van hier een korte transfer naar een charmant landelijk hotelletje**  in Sama de Grado.

Dag 3. Van Grado naar Salas: 6 uur, 21,4 km, 425m / 350m

Door een zacht glooiend landschap kom je op weg naar Grado langs het klooster van Cornellana. Het monumentale gebouw dateert uit de 11e eeuw en was niet alleen van religieus, maar ook van politiek belang ten tijde van de Asturiaanse monarchie. Door het dal van de Narcea voert de tocht tussen akkers en maisvelden naar Salas. Je hotel*** in Salas ligt in het historisch hart van het stadje en naast het kasteel en museum met Pre-romaanse kunst.

Dag 4. Van Salas naar Tineo: 6 uur, 20 km,  575m / 300m

In het voetspoor van de middeleeuwse pelgrim ga je onder de arcade van het paleis van Valdes-Sales door naar de pas La Espina met steile afdaling.  Het  geklater van watervallen, de panoramische vergezichten en de betovering van het ochtendlicht over de loofbossen stralen een serene rust uit. Even later loop je door vredig onbewoond gebied met glooiende weilanden naar Tineo.  Accommodatie in een paleis in Renaissance stijl uit 1525, dat recent is omgetoverd in een prachtig hotel **** met moderne faciliteiten. Er is een binnenzwembad met Spa om heerlijk de vermoeide spieren te kunnen ontspannen.  ‘s Avonds stijlvol dineren in de mooie patio.

Dag 5. Van Tineo naar Campiello: 5,5 uur, 18,2 km,  500m  / 300m

Vanuit Tineo  ga je naar de heuvelrug met uitzicht over het hooggelegen stroomgebied van de Narcea rivier. Bij de afdaling kom je langs het klooster van Obona, de eerste Latijnse school in de regio en belangrijk religieus centrum. Door een feeëriek dicht begroeid bos met mossen en langs wat gehuchten bereik je Campiello, een lieflijk gelegen boerendorpje Verblijf in een kleinschalig landelijk hotel.

Dag 6. Borres naar Berducedo via de El Palo Pas: 7 – 8,5 uur, 18 – 22 km,  520m / 450m of  615m / 450m.

Met een taxi vertrek je ’s morgens naar Borres. Je volgt de originele hoge route of wel “ruta de los hospitales”, een prachtige en onherbergzame route over steile woeste graslanden en langs kale ruige bergketens naar het dak van de Camino, de pas Puerto del Palo. Vanwege de extreme weersomstandigheden zijn er in de vroege middeleeuwen verschillende pelgrim’s hospices gebouwd aan weerszijde van de pas. Geniet van de fantastische uitzichten tijdens de afdaling naar Berducedo, het grootste plaatsje op deze hoogvlakte. Overnachting en ontbijt in een Casa Rural, een landelijk gelegen accommodatie.

Dag 7. Van Berducedo naar Grandas de Salime: 6 uur, 15 km,  330m / 970m.

Vanuit het kleine dorpje Berducedo maakt de Camino eerst een beklimming naar de windmolens boven La Mesa, vervolgens maakt de route een steile afdaling naar het meer Salime. De eerste 5 kilometers heb je een prachtig uitzicht, daarna wandel je in de schaduw van kastanjebomen bergaf om uiteindelijk op de verharde weg uit te komen, die je de laatste 2,5 km volgt, over de dam en tenslotte omhoog naar je hotel in Grandas de Salime waar je 2 nachten verblijft.

Dag 8. Rustdag of wandelen van Grandas – Castro => ? Hotel Grandas: 2,5 uur, 5 km,  310m / 20m.

Na twee weken wandelen een dagje relaxen aan de rand van het meer. Je kunt naar het plaatsje Grandas de Salime (5km, 300m stijgen) om het  etnografisch museum te bezoeken of een duik nemen in het openbare zwembad. Je kunt ook kiezen om 5,5 km verder te lopen langs de Camino naar het dorpje Castro om Chao Sanmartin te bezoeken met opgravingen uit de tijd van de Kelten en Romeinen. Taxi transfer terug naar het hotel (facultatief).

Dag 9. Van Grandas de Salime ? = > Castro – Fonsagrada: 6 uur, 20,5 km,  ?530m /225m.

Een korte taxi transfer brengt je naar Castro om de Camino weer op te pakken en verder te lopen naar Puerto El Acebo (1030), het eerste dorp van de provincie Galicië. Vervolgens begint de lange afdaling, onderwijl genietend van de schitterende panoramische vergezichten die kunnen reiken tot Fonsagrada, je volgende bestemming en overnachting op de route. Hotel** in Fonsagrada (2 nachten verblijf op basis logies en ontbijt)

Dag 10. Van Fonsagrada naar Paradavella => Fonsagrada: 5 uur, 14,5 km,  400m / 650m.

Van Fonsagrada afdalen naar het dorpje Póboa de Burón naar het oudste stuk Camino Primitivo over het Alto de Montouto. De hooggelegen route over deze berg is een van die magische plekken op de Camino waar je nog de antieke restanten kunt zien van wat eens het pelgrims Hospital de Montouto was. Vervolgens een makkelijke afdaling naar Paradavella, wat letterlijk “oude halte” betekent. Taxi transfer terug naar Fonsagrada omdat er geen andere acceptabele accommodatie in de buurt is.

Dag 11. Van Fonsagrada => Paradavella –  Castroverde: 6,5 uur, 20,3 km,   400m / 475m.

Taxi transfer naar de start in Paradavella (of iets verder). Vandaag wandel je veelal over landweggetjes met onderweg een aantal hoogtepunten als de gotische kerk van Sta. Maria de Vilabade. Als je eindelijk O Cadavo bereikt, heb je het zwaarste stuk van vandaag achter de rug. Voor je ligt het vriendelijke groene landschap van Galicië met “pazos”, herenboerderijen van typisch grijs graniet met leisteen daken. Uiteindelijk bereik je Castroverde

Dag 12. Van Castroverde naar Lugo: 5,5 uur, 22 km,  150m / 250m.

Vandaag is de laatste dag dat je de originele Camino Primitivo volgt en in alle rust kunt genieten van de pracht van het landschap met dorpjes waar de tijd nog stil staat. Overal staan de traditionele “horreos” de typische smalle graanschuren op poten die in deze vorm alleen in Galicië te vinden zijn. Vervolgens bereik je de omwalde stad Lugo. De enorme Romeinse muren rond het historisch centrum behoren tot het erfgoed van UNESCO. Het hotel ligt in het centrum op slechts 100 meter van deze muur.

Dag 13. Van Lugo naar Melide: max 8 uur, 28 km,  200m / 200m.

Vanaf Lugo lopen diverse Camino’s die van hieraf de zgn Franse Route volgen. Hoewel de route tamelijk vlak is en relatief veel verharding kent is het toch een stevige etappe naar Melide loopt. De etappe is in te korter door verder met de taxi mee te rijden.

Dag 14. Van Melide naar Arzúa: 4 uur, 14 km,  150m / 200m.

Vandaag een relatief korte tocht en loop je samen met de Franse Route, ofwel El Camino Francés, de meest populaire van alle Caminos naar Santiago. Ineens word je opgenomen in een stroom van pelgrims, afkomstig uit alle werelddelen. Hoewel de Camino over landwegen en voetpaden parallel loopt aan de doorgaande weg, lijken de dorpjes die je passeert niets van hun originaliteit te hebben verloren. Zo staat in Melide het oudste kruisbeeld langs de bedevaartroute. Je accommodatie voor vannacht ligt net even buiten het plaatsje Arzúa.

Dag 15. Van Arzúa naar A Rua: 5 uur, 19,5 km,  200m / 225m.

De voorlaatste etappe, een van de minst interessante, loopt in de nabijheid van de autoweg door de boerendorpen naar A Rua. Intussen heb je vrienden gemaakt en maakt een vreemde opwinding zich meester dat morgen Santiago wordt bereikt en het einde van de pelgrimage in zicht komt.  Overnachting in een sfeervol dorpshotel** met tuin en zwembad.  In het restaurant wordt een heerlijk pelgrims menu geserveerd.

Dag 16. Van A Rua naar Santiago de Compostela: 5 uur, 20 km,  175m / 175m.

Na alle krachtinspanningen, blaren, pijntjes en afzien is het felbegeerde eindpunt in zicht. Hoewel de verstedelijking veel heeft vernield is het niet moeilijk je voor stellen hoe de middeleeuwse pelgrim zich moet hebben gevoeld toen hij vanaf de top van de berg Monte do Gozo een eerste glimp opving van de kerktorens van de stad. Op deze bergtop maken pelgrims een historische stop om zich te wassen bij de bron in Lavacolla om vervolgens via de Pórtico de la Gloria de  imposante kathedraal in te lopen om St. Jacob te begroeten.

Dag 17. Na het ontbijt einde van het arrangement of een extra nacht verblijf in Santiago

Data: begin april t/m oktober

Prijs en boeken: op de site van Travellers