Camino de Santiago >

Pelgrimstocht naar

Santiago de Compostela

In het groene noorden van het Iberisch Schiereiland ligt het voormalige prinsdom van Asturië, ingeklemd tussen de Atlantische Oceaan en de imposante bergketens van de Picos de Europa. Vanaf de vroege middeleeuwen speelde dit oude koninkrijkje een hoofdrol in de bedevaart naar Santiago de Compostela en bood de pelgrims uit Europa een vrije en “veilige” doorgang.

Kapelletje op Camino Primitivo

Kapelletje op Camino Primitivo

Camino del Norte en Camino Primitivo

In dit ongerepte gebied hebben we een wandelprogramma uitgezet in het noorden van Spanje waarbij je de schitterende Camino del Norte en de Camino Primitivo naar Santiago volgt, een afstand van ca 420 km. Afwisselend wandel je langs de fraaie grillige kustlijn met baaien en zandstrandjes en door een lieflijk groen heuvellandschap landinwaarts. De Camino del Norte loopt tussen Ribadesella en Oviedo en vanaf Oviedo loop je over de Camino Primitivo naar je einddoel: Santiago de Compostela.

Van alle routes naar Santiago de Compostela is de Camino Primitivo de oudste en mooiste route qua variatie aan landschappen. De weldadige rust maakt van deze Camino een paradijselijke trektocht.

Santiago de Compostela

Het begon allemaal in de 9e eeuw (814 AD). Gedurende het bewind van Koning Alfonso II van Asturië werden in het naburige Galicië wonderlijke verschijningen gerapporteerd rond de tombe waarvan vermoed werd dat die de stoffelijke resten bevatte van apostel Jacobus ( in Spanje Santiago).  Het was  Koning Alfonso II die vanuit Oviedo als eerste op bedevaart ging naar de tombe in Galicië, wat in die tijd behoorde bij het Asturiaanse rijk.
De authentieke dorpen en het landschappelijk decor van dit voor velen onbekend stukje Spanje is uniek. Gebrek aan infrastructuur en faciliteiten heeft veel pelgrims ervan weerhouden de route te lopen.

“Luxe” pelgrimstocht

Sinds kort is de oude route geheel in ere hersteld waardoor wandelen over deze historische pelgrims route een fantastische belevenis wordt. Het is een redelijk luxe manier van een pelgrimstocht, want je verblijft in landelijk gelegen accommodaties en  comfortabele dorps- en stadshotels met een uitstekende keuken. Terwijl de bagage wordt vervoerd, wandel je met behulp van ingetekende (globale) routekaarten en wandelinstructies gemiddeld 25 km per dag naar de volgende accommodatie. De wandelinstructies en de over het algemeen goede markering van de route met de St. Jacobschelp maken dat je je weg goed zult kunnen vinden.

Wat kun je verwachten?

De Camino del Norte en Camino Primitivo zijn twee trektochten, die je kunt combineren. Beide tochten laten je kennismaken met een bijzonder fraai en authentiek deel van noord Spanje.

Desolaat landschap bij Puerto el Palo

Desolaat landschap bij Puerto el Palo

Je moet ervan uitgaan dat je weinig tot geen mensen tegen zult komen die een andere taal spreken dan Spaans. Als je zelf geen Spaans spreek zal communicatie met anderen (ook in de accommodaties) niet altijd makkelijk zijn.

Je kunt veel traditionele Asturiaanse gerechten op tafel verwachten. We kregen feedback van wandelaars die ons vertelden dat sommige lokale gerechten er in onze ogen niet altijd even aantrekkelijk uitzien (met voor ons soms onbekende ingrediënten) maar dat meestal wel zijn! Ook wordt er voor onze begrippen vaak laat gegeten. Daar dien je rekening mee te houden omdat dat hier nu eenmaal de gewoonte is.

De route wordt door weinig mensen belopen (maar is wel goed gemarkeerd) en voert je geregeld door spectaculaire landschappen en door lege en desolate gebieden.

Een flexibele en open houding voor andere gewoontes en culturen maken dat je op deze trektocht heel bijzondere ervaringen kunt opdoen.

Op de onderstaande kaart kun je inzoomen voor meer detail. Het meeste westelijke deel, tot Oviedo is de Camino del Norte en van Oviedo naar Santiago loop je over de Primitivo.


View Camino Primitivo in a larger map

Trektocht boeken??

De op deze website genoemde wandeltrektochten zijn te boeken bij Travellers, een kleinschalige wandelreisorganisatie.