9 dagen detail

Detail info “the best of” de Camino Primitivo, 9 dagen.

Bij deze variant sla je per taxi een aantal stukken van de Primitivo over om in 9 dagen van Oviedo naar Santiago te kunnen lopen.

Dag 1. Aankomst Asturië en verblijf in Oviedo op basis logies en ontbijt.
Als er één stad nauw verbonden is met de pelgrimstocht naar Santiago dan is het wel Oviedo. Eens de hoofdstad van de Christelijke monarchie die aan de macht was toen het graf van apostel Jacobus in 812 ontdekt werd, vormt Oviedo een belangrijke plaats voor pelgrims. Een bezoek aan de Gotische kathedraal San Salvador is dan ook een must. Geniet van de gezelligheid op de vele pleintjes met bars en terrasjes in het historisch hart van stad. Indien je nog geen pelgrims paspoort hebt kun je dit halen bij het pelgrim kantoor in Oviedo.

Dag 2. Taxi transfer Oviedo naar Fonsagrada 170 km.
Wandelen Fonsagrada naar Paradavella trnsf => Fonsagrada (5,5 uur, 18km, 300m stijgen en 400m dalen).

Na het ontbijt is de lange transfer naar Fonsagrada.
Van Fonsagrada afdalen naar het dorpje Póboa de Burón naar het oude stuk Camino Primitivo over het Alto de Montouto. De hooggelegen route over deze berg is een van die magische plekken op de Camino waar je nog de antieke restanten kunt zien van wat eens het pelgrims Hospital de Montouto was. Vervolgens verder afdalen naar Paradavella, wat letterlijk “oude halte” betekent. Taxi transfer terug naar Fonsagrada daar hier geen accommodaties zijn. Verblijf in een vriendelijk hotel ** op basis logies en ontbijt

Dag 3. Van Fonsagrada trnsf => Paradavella – Castroverde (6,5 uur, 23km, 425m stijgen en 525m dalen).
Taxi transfer naar de start van de route. Vandaag wandel je over stille landweggetjes met onderweg een aantal hoogtepunten als de gotische kerk van Sta. Maria de Vilabade. Als je eindelijk O Cadavo bereikt, heb je het zwaarste stuk van vandaag achter de rug. Voor je ligt het vriendelijke groene landschap van Galicië met “pazos”, herenboerderijen van typisch grijs graniet met leisteen daken. In Castroverde word je opgehaald door je gastheer en eigenaar van het mooie Hotel Rural***, een schitterende landelijk gelegen accommodatie, 5 km van de Camino. Verblijf op basis logies, diner en ontbijt.

Dag 4. Van Castroverde naar Lugo (5,5 uur, 24km, 100m stijgen en 150m dalen).
Vandaag kun je in alle rust kunt genieten van de pracht van het landschap met dorpjes waar de tijd nog stil staat. Overal staan de traditionele “horreos” de typische smalle graanschuren op poten die in deze vorm alleen in Galicië te vinden zijn. Vervolgens bereik je de omwalde stad Lugo. De enorme Romeinse muren rond het historisch centrum behoren tot het erfgoed van UNESCO. Op 100m van de muur ligt het moderne hotel***, je onderkomen voor vannacht. Verblijf op basis logies en ontbijt.

Dag 5. Van Lugo trnsf => O Burgo of San Ramon da Retorta (maximum 8 uur, 35 km of 28km, 200m stijgen en dalen).
Na het ontbijt ga je met het bagagevervoer mee tot O Burgo of even verder San Ramon da Retorta om het industrieel gebied te mijden. Tussen Lugo en Santiago liggen diverse Camino’s die allemaal de doorgaande weg volgen. Wij hebben daarom gekozen voor een rustige variant met veel natuur die via San Roman de Rotorta met wonderschone kapel Ermita San Ramon naar Melide loopt. Verblijf in een rustig gelegen villa hotel met tuin en zwembad in Melide.

Dag 6. Melide naar Arzua (3,5uur, 15km, 225m stijgen en 400m dalen.
Vanaf vandaag loop je samen met de Franse Route, ofwel El Camino Francés, de meest populaire van alle Caminos naar Santiago. Ineens word je opgenomen in een stroom van pelgrims, afkomstig uit alle werelddelen. Hoewel de Camino over landwegen en voetpaden parallel loopt aan de doorgaande weg, lijken de dorpjes die je passeert niets van hun originaliteit te hebben verloren. Zo staat in Melide het oudste kruisbeeld langs de bedevaartroute. Verblijf in een luxueus Hotel Rural*** , een fraaie herenboerderij even buiten Arzúa. Verblijf op basis logies, diner en ontbijt.

Dag 7. Van Arzúa naar A Rua (5 uur, 20km, 200m stijgen en 225m dalen).
De voorlaatste etappe loopt in de nabijheid van de autoweg door de boerendorpen naar A Rua. Intussen heb je vrienden gemaakt en maakt een vreemde opwinding zich meester dat morgen Santiago wordt bereikt en het einde van de pelgrimage in zicht komt. Overnachting in een sfeervol dorpshotel** met tuin en zwembad. In het restaurant wordt een heerlijk pelgrims menu geserveerd.

Dag 8. Van A Rua naar Santiago de Compostela (5 uur, 19,8km, 175m stijgen en dalen).
Na de nodige krachtinspanningen, blaren, pijntjes en afzien is het felbegeerde eindpunt in zicht. Hoewel de verstedelijking veel heeft vernield is het niet moeilijk je voor stellen hoe de middeleeuwse pelgrim zich moet hebben gevoeld toen hij vanaf de top van de berg Monte do Gozo een eerste glimp opving van de kerktorens van de stad. Op deze bergtop maken pelgrims een historische stop om zich te wassen bij de bron in Lavacolla om vervolgens via de Pórtico de la Gloria de imposante kathedraal in te lopen om St. Jacob te begroeten.
Vannacht logies in een schitterend historisch 17e eeuws kloosterhotel met ligging pal tegenover de zij ingang van de imposante kathedraal. Verblijf op basis logies en ontbijt.

Dag 9. Na het ontbijt einde van het arrangement of een extra nacht verblijf in Santiago.

Data: begin april t/m oktober (niet in de maand augustus!)

Prijs en boeken: op de site van Travellers