8 dagen detail

Detail info de Camino del Norte Primitivo, 8 dagen.

Dag 1: Aankomst luchthaven Oviedo of luchthaven Santander*. trnsf => Ribadesella, inloopwandeling 3,5 km.
Afhankelijk van het tijdstip van aankomst kun je nog een duik in zee nemen aan het strand van Santa Marina of een rondwandeling maken naar het op de rotsen gelegen kapelletje La Guia met schitterende uitzichten over de baai. Logies en ontbijt aan de haven in een familie hotel 2*

Dag 2. Van Ribadesella naar Prado (5 uur, 19km, 100m stijgen en dalen)
Bij het overgaan van de brede brug over de Sella rivier zie je al snel de blauw/gele route markering in de vorm van een Jacobsschelp. De beroemde pelgrimsroute voert je in de luwte van de Sierra del Sueve, een natuurreservaat waar groepen “asturcónes” wilde paarden leven, langs de fraaie kustlijn naar Prado. Je verblijft in een Casa Rural ** waar je hartelijk wordt ontvangen met een heerlijk diner.

Dag 3. Van Prado naar Pernus (6 uur, 23km, 100m stijgen & dalen)
Na het ontbijt een lichte afdaling richting zee. Hier en daar steek je een strandje over voordat het pad de groene heuvels van Colunga in gaat en je kennismaakt met het authentieke achterland van het Prinsdom. Een langere route loopt pal langs de kust met steile kliffen en baaien. Op de nabijgelegen rotsen en strandjes zijn talloze versteende pootafdrukken van dinosaurussen te vinden. Logies en diner in het landelijk gelegen Casa Rural 2*

Dag 4. Van Pernus naar Villaviciosa (5 uur, 18km, 100m stijgen en dalen)
Je passeert de authentieke dorpjes van het achterland met pre-romaanse kerkjes die langs de pelgrimsroute liggen. Genietend van de fraaie panoramische uitzichten loop je langs geurige appelboomgaarden en een bergstroompje het dal in naar het plaatsje Villaviciosa, het middelpunt van de ciderstreek. In het gezellige oude centrum vind je talloze taveernes waar je de frisse goudgele appelcider kunt drinken. Je logeert 2 nachten in een comfortabel hotel 2*.

Dag 5: Rondwandeling kort: Lugas – 12 km, 120 stijgen en dalen
Rondwandeling lang: Peña Cabrera, 18 km, 440 stijgen en dalen

Een dag die je op diverse manieren kunt invullen.
Je blijft een dag in Villaviciosa en hebt keuze uit 2 wandelingen. Je daalt af naar de Villaverde vallei waarna je via een korte steile klim uitkomt bij het mooie Santa Maria kerkje in Lugas.
De lange versie loopt met een boog geleidelijk omhoog naar de Peña Cabrera. Vanaf de mirador (een uitzichtpunt) geniet je van schitterende panoramische vergezichten over de kust en de omliggende sierras. Vandaar daal je weer af naar Villaviciosa waar je gezellig op een terras wat kunt eten of drinken.

Vissersdorpjes.
Met het openbaar vervoer kun je naar de pittoreske vissersdorpjes waar de huisjes tegen de heuvels lijken te hangen. Hier kun je heerlijke verse krab of andere visschotels eten.

Strand.
Heb je meer zin in een dag lekker luieren dan kan dat aan het fraaie witte zandstrand van Rodiles aan de riviermonding van de Ría Villaviciosa.

Dag 6: Villaviciosa – San Justo 14 km of 24 km, 150 stijgen en dalen
Eerst loop je langs het riviertje Valdediós door de vallei langs boerendorpjes waar de tijd lijkt te hebben stilgestaan. Hier en daar worden de kleine landpercelen nog met de hand bewerkt. Vervolgens komt er een lichte klim waarna je de vallei van San Justo inloopt. De geur van appels komt je al tegemoet; dit is de ciderstreek! Lopend langs de vele appelboomgaarden arriveer je bij het volgende logeeradres.
Met de lange versie maak je een omweg langs het uit de 13e eeuw stammende klooster van Santa María de Valdediós . Het naastgelegen 9e eeuwse pre-romaanse kerkje San Salvador is een van de mooiste pre-romaanse kerken van Asturië.

In San Justo is geen accommodatie meer beschikbaar. Je wordt in de plaatselijke Sidreria opgehaald voor een taxi transfer naar het hotel. Morgen word je uiteraard weer teruggebracht naar het begin van de wandeling.

Dag 7. Vallei van San Justo – Oviedo, 10 – 17 km, 100 stijgen en dalen
’s Morgens word je weggebracht naar de kust. Je loopt langs hoge klippen en witte zandstrandjes richting Peñarrubia waarna het pad overgaat in de lange boulevard van de stad Gijón die je langs de baai en het strand van San Lorenzo naar het centrum voert.

Per openbaar vervoer reis je verder naar Oviedo. Hier loop je door het oude centrum naar je laatste accommodatie: een heerlijk hotel. De lange versie loopt door langs een klein riviertje door een groen dal naar de kust en komt daar weer samen met de korte versie.

Dag 8. Vertrek na het ontbijt.

Als je een vlucht geboekt hebt naar Santander* kun je vanuit Oviedo gemakkelijk per bus terug naar Santander.

Data: begin april t/m oktober (niet in de maand augustus!)

Prijs en boeken: op de site van Travellers

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.