23 dagen detail

Detail info Camino del Norte + Primitivo, 23 dagen

Dag 1. Aankomst Asturië en verblijf in Ribadesella
Aankomst op de luchthaven van Asturië (bij Oviedo) of Santander en taxi transfer naar het vissersplaatsje Ribadesella. In het lieflijk gelegen haventje gingen in de vroege Middeleeuwen vele pelgrims aan wal om de tocht te lopen naar Santiago. Afhankelijk van het tijdstip van aankomst kun je een zonnebad en duik in zee nemen aan het strand van Santa Marina of een rondwandeling maken naar het op de rotsen gelegen kapelletje La Guia met schitterende uitzichten over de baai. Logies aan de haven in een comfortabel 2* hotel.

Dag 2. Van Ribadesella naar Prado (5 uur, 19km 100m stijgen en dalen)
Bij het overgaan van de brede brug over de Sella rivier zie je al snel de blauw/gele route markering in de vorm van een Jacobsschelp. De beroemde pelgrimsroute voert je in de luwte van de Sierra del Sueve, een natuurreservaat waar groepen “asturcónes” wilde paarden leven, langs de fraaie kustlijn naar Prado. Je verblijft in een Casa Rural ** waar je hartelijk wordt ontvangen met een heerlijk diner.

Dag 3. Van Prado naar Pernus (6 uur, 23km, 100m stijgen & dalen)
Na het ontbijt een lichte afdaling richting zee. Hier en daar steek je een strandje over voordat het pad de groene heuvels van Colunga in gaat en je kennismaakt met het authentieke achterland van het Prinsdom. Een langere route loopt pal langs de kust met steile kliffen en baaien. Op de nabijgelegen rotsen en strandjes zijn talloze versteende pootafdrukken van dinosaurussen te vinden. Logies in het landelijk gelegen Casa Rural 2*

Dag 4. Van Pernus naar Villaviciosa (5 uur, 18km, 100m stijgen & dalen).
Je passeert de authentieke dorpjes van het achterland met pre-romaanse kerkjes die langs de pelgrimsroute liggen. Genietend van de fraaie panoramische uitzichten loop je langs geurige appelboomgaarden en een bergstroompje het dal in naar het plaatsje Villaviciosa, het middelpunt van de ciderstreek. In het gezellige oude centrum vind je talloze taveernes waar je de frisse goudgele appelcider kunt drinken. Je logeert in een authentiek hotel 2*.

Dag 5. Van Villaviciosa naar Cadamancio (5 uur/7 uur, 15 of 24km, 200m stijgen & 100 dalen.
Eerst loop je langs het riviertje Valdediós door de vallei langs boerendorpjes waar de tijd lijkt te hebben stilgestaan. Hier en daar worden de kleine landpercelen nog met de hand bewerkt. Vervolgens komt er een lichte klim waarna je de vallei van San Justo inloopt. Langs appelgaarden arriveer je bij het volgende logeeradres. Met de lange versie maak je een omweg langs het uit de 13e eeuw stammende klooster van Santa María. Het naastgelegen 9e eeuwse pre-romaanse kerkje San Salvador is een van de mooiste van Asturië. Aangenaam verblijf in een landelijk gelegen Hotel Rural**.

Dag 6. Cadamancio trnsf => La lloreda naar Oviedo via Gijon (3uur /5 uur, 10 of 16km, 100m stijgen & dalen).
Na een korte transfer loop je langs hoge klippen en witte zandstrandjes richting de lange boulevard van de stad Gijón . Langs de baai en het strand van San Lorenzo loop je naar het centrum en treinstation. Een langere wandelversie voert je door een betoverend groen dal naar de kust en komt daarna samen met de korte versie.

Per trein reis je in 20 minuten naar Oviedo, de hoofdstad van Asturië en cultureel hoogtepunt van de Sint Jacobs route. Verblijf 2 nachten in een sfeervol Hotel *** in het historisch hart van de stad.

Dag 7. Extra dag Oviedo.
Als er één stad nauw verbonden is met de pelgrimstocht naar Santiago dan is het wel Oviedo. Eens de hoofdstad van de Christelijke monarchie die aan de macht was toen het graf van apostel Jacobus in 812 ontdekt werd, vormt Oviedo een belangrijke halteplaats voor pelgrims. Een bezoek aan de Gotische kathedraal San Salvador is dan ook een must. Geniet van de gezelligheid op de vele pleintjes met bars en terrasjes in het historisch hart van stad.

Dag 8. Van Oviedo naar Grado => trnsf Sama de Grado (6,5 uur, 22,5km 200m stijgen & 250m dalen).
Je volgt de koperen St. Jacob schelpen die je door de smalle straatjes van het centrum langs de flanken van de Naranco berg naar de groene heuvels van het authentieke achterland voeren. Over de middeleeuwse brug Los Gallegos, kleine landweggetjes en oude wandelwegen loop je langs verstilde dorpjes met historische hospices naar Grado. Van hier een korte transfer naar een charmant landelijk hotelletje** in Sama de Grado.

Dag 9. Van Grado naar Salas (6 uur, 21,6km, 350m stijgen en 300m dalen).
Door een zacht glooiend landschap kom je op weg naar Grado langs het klooster van Cornellana. Het monumentale gebouw dateert uit de 11e eeuw en was niet alleen van religieus, maar ook van politiek belang ten tijde van de Asturiaanse monarchie. Door het dal van de Narcea voert de tocht tussen akkers en maisvelden naar Salas. Je hotel*** in Salas ligt in het historisch hart van het stadje en naast het kasteel en museum met Pre-romaanse kunst.

Dag 10. Van Salas naar Tineo (6 uur, 20,4km, 500m stijgen en 50m dalen).
In het voetspoor van de middeleeuwse pelgrim ga je onder de arcade van het paleis van Valdes-Sales door naar de pas La Espina met steile afdaling. Het geklater van watervallen, de panoramische vergezichten en de betovering van het ochtendlicht over de loofbossen stralen een serene rust uit. Even later loop je door vredig onbewoond gebied met glooiende weilanden naar Tineo. Accommodatie in een paleis in Renaissance stijl uit 1525, dat recent is omgetoverd in een prachtig hotel **** met moderne faciliteiten. Er is een binnenzwembad met Spa om heerlijk de vermoeide spieren te kunnen ontspannen.

Dag 11. Van Tineo naar Campiello (5,5 uur, 18,2km, 400m stijgen en 300m dalen).
Vanuit Tineo  ga je naar de heuvelrug met uitzicht over het hooggelegen stroomgebied van de Narcea rivier. Bij de afdaling kom je langs het klooster van Obona, de eerste Latijnse school in de regio en belangrijk religieus centrum. Door een feeëriek dicht begroeid bos met mossen en langs wat gehuchten bereik je Campiello, een lieflijk gelegen boerendorpje. Verblijf in een kleinschalig landelijk hotel.

Dag 12. Allande trnsf => La Mortera – hooggelegen route naar Berducedo via de El Palo Pas (7 uur, 24km, 450m stijgen and 325m dalen).
Na een korte transfer terug naar La Mortera, volg je de originele hoge route of wel “ruta de los hospitales”, een prachtige en onherbergzame route over steile woeste graslanden en langs kale ruige bergketens naar het dak van de Camino, de pas Puerto del Palo. Vanwege de extreme weersomstandigheden zijn er in de vroege middeleeuwen verschillende pelgrim’s hospices gebouwd aan weerszijde van de pas. Geniet van de fantastische uitzichten tijdens de afdaling naar Berducedo, het grootste plaatsje op deze hoogvlakte. Overnachting in een Casa Rural, een landelijk gelegen accommodatie.

Dag 13. Van Berducedo naar Grandas de Salime (6 uur, 20km, 250m stijgen en 800m dalen).
Van Berducedo moeten pelgrims een indrukwekkende afdaling maken naar de kloof waar nu een stuwmeer ligt, waardoor de originele Camino is afgesloten. Langs dennenbossen en akkers loop je naar het gehucht Villarpedre. Met een pontje steek je vervolgens het stuwmeer over. Aan de overkant ligt na een paar kilometer het charmante hotel *** met ligging aan het meer. De chef-kok zal je verwennen met een smakelijk en creatief bereide maaltijd. Je verblijft hier 2 nachten.

Dag 14. Rustdag of wandelen van Grandas – Castro => Transf Hotel Grandas (3,5 uur, 11km, 500m stijgen en 100m dalen).
Na twee weken wandelen een dagje relaxen aan de rand van het meer. Je kunt naar het plaatsje Grandas de Salime (5,5km, 300m stijgen) om het etnografisch museum te bezoeken of een duik nemen in het openbare zwembad. Je kunt ook kiezen om 5,5 km verder te lopen langs de Camino naar het dorpje Castro met opgravingen uit de tijd van de Kelten en Romeinen. Taxi transfer terug naar het hotel (facultatief).

Dag 15. Van Grandas de Salime trnsf => Castro – Fonsagrada (6 uur, 20,5km, 400m stijgen and 225m dalen).
Een korte taxi transfer brengt je naar Castro om de Camino weer op te pakken en verder te lopen naar Puerto El Acebo (1030), het eerste dorp van de provincie Galicië. Vervolgens begint de lange afdaling, onderwijl genietend van de schitterende panoramische vergezichten die kunnen reiken tot Fonsagrada, je volgende bestemming en overnachting op de route. Hotel**** in Fonsagrada (2 nachten verblijf)

Dag 16. Van Fonsagrada naar Paradavella => trnsf Fonsagrada (5,5 uur, 18km, 300m stijgen en 400m dalen).
Van Fonsagrada afdalen naar het dorpje Póboa de Burón naar het oude stuk Camino Primitivo over het Alto de Montouto. De hooggelegen route over deze berg is een van die magische plekken op de Camino waar je nog de antieke restanten kunt zien van wat eens het pelgrims Hospital de Montouto was. Vervolgens verder afdalen naar Paradavella, wat letterlijk “oude halte” betekent. Taxi transfer terug naar Fonsagrada.

Dag 17. Van Fonsagrada trnsf => Paradavella – Castroverde (6,5 uur, 23km, 425m stijgen en 525m dalen).
Taxi transfer naar de start van de route. Vandaag staat je een lange dag te wachten over landweggetjes met onderweg een aantal hoogtepunten als de gotische kerk van Sta. Maria de Vilabade. Als je eindelijk O Cadavo bereikt, heb je het zwaarste stuk van vandaag achter de rug. Voor je ligt het vriendelijke groene landschap van Galicië met “pazos”, herenboerderijen van typisch grijs graniet met leisteen daken. In Castroverde word je opgehaald door je gastheer en eigenaar van het vriendelijke Casa Rural, een landelijke gelegen accommodatie,5 km van de Camino.

Dag 18. Van Castroverde naar Lugo (5,5 uur, 24km, 100m stijgen en 150m dalen).
Vandaag is de laatste dag dat je de originele Camino Primitivo volgt en in alle rust kunt genieten van de pracht van het landschap met dorpjes waar de tijd nog stil staat. Overal staan de traditionele “horreos” de typische smalle graanschuren op poten die in deze vorm alleen in Galicië te vinden zijn. Vervolgens bereik je de omwalde stad Lugo. De enorme Romeinse muren rond het historisch centrum behoren tot het erfgoed van UNESCO. Op 100m van de muur ligt het moderne hotel***, je onderkomen voor vannacht.

Dag 19. Van Lugo trnsf => O Burgo of San Ramon da Retorta (maximum 8 uur, 35 of 28km, 200m stijgen en dalen).
Na het ontbijt ga je met het bagagevervoer mee tot O Burgo of even verder San Ramon da Retorta om het industrieel gebied te mijden. Tussen Lugo en Santiago liggen diverse Camino’s die allemaal de doorgaande weg volgen. Wij hebben daarom gekozen voor een rustige variant met veel natuur die via San Roman de Rotorta met wonderschone kapel Ermita San Ramon naar Melide loopt. Verblijf in een rustig gelegen villa hotel met tuin en zwembad in Melide.
De etappe is in te korter door verder met de taxi mee te rijden.

Dag 20. Van Melide naar Arzua (3,5uur, 15km, 225m stijgen en 400m dalen).
Vandaag een relatief korte tocht. Je loopt vanaf vandaag samen met de Franse Route, ofwel El Camino Francés, de meest populaire van alle Caminos naar Santiago. Ineens word je opgenomen in een stroom van pelgrims, afkomstig uit alle werelddelen. Hoewel de Camino over landwegen en voetpaden parallel loopt aan de doorgaande weg, lijken de dorpjes die je passeert niets van hun originaliteit te hebben verloren. Zo staat in Melide het oudste kruisbeeld langs de bedevaartroute. Verblijf in een luxe landelijk Pazo hotel ****, herenboerderij, even buiten Arzúa

Dag 21. Van Arzúa naar A Rua (5 uur, 20km, 200m stijgen en 225m dalen).
De voorlaatste etappe loopt in de nabijheid van de autoweg door de boerendorpen naar A Rua. Intussen heb je vrienden gemaakt en maakt een vreemde opwinding zich meester dat morgen Santiago wordt bereikt en het einde van de pelgrimage in zicht komt. Overnachting in een sfeervol dorpshotel** met tuin en zwembad. In het restaurant wordt een heerlijk pelgrims menu geserveerd.

Dag 22. Van A Rua naar Santiago de Compostela (5 uur, 19,8km, 175m stijgen en dalen).
Na alle krachtinspanningen, blaren, pijntjes en afzien is het felbegeerde eindpunt in zicht. Hoewel de verstedelijking veel heeft vernield is het niet moeilijk je voor stellen hoe de middeleeuwse pelgrim zich moet hebben gevoeld toen hij vanaf de top van de berg Monte do Gozo een eerste glimp opving van de kerktorens van de stad. Op deze bergtop maken pelgrims een historische stop om zich te wassen bij de bron in Lavacolla om vervolgens via de Pórtico de la Gloria de imposante kathedraal in te lopen om St. Jacob te begroeten.
Vannacht logies in een schitterend historisch 17e eeuws kloosterhotel met ligging pal tegenover de zij ingang van de imposante kathedraal. Verblijf op basis logies en ontbijt.

Dag 23. Na het ontbijt einde van het arrangement of een extra nacht verblijf in Santiago.

Data: begin april t/m oktober (niet in de maand augustus!)

Prijs en boeken: kijk op de site van Travellers