17 dagen detail

Detail info Camino Primitivo, 17 dagen.

Dag 01: Aankomst Oviedo.

Dag 02. Van Oviedo naar Grado => trnsf Sama de Grado (6,5 uur, 22,5km 200m stijgen & 250m dalen)
Je volgt de koperen St. Jacob schelpen die je door de smalle straatjes van het centrum langs de flanken van de Naranco berg naar de groene heuvels van het authentieke achterland voeren. Over de middeleeuwse brug Los Gallegos, kleine landweggetjes en oude wandelwegen loop je langs verstilde dorpjes met historische hospices naar Grado. Van hier een korte transfer naar een charmant landelijk hotelletje** in Sama de Grado. Het diner is inclusief.

Dag 03. Van Grado naar Salas (6 uur, 21,6km, 350m stijgen en 300m dalen)
Door een zacht glooiend landschap kom je op weg naar Grado langs het klooster van Cornellana. Het monumentale gebouw dateert uit de 11e eeuw en was niet alleen van religieus, maar ook van politiek belang ten tijde van de Asturiaanse monarchie. Door het dal van de Narcea voert de tocht tussen akkers en maisvelden naar Salas. Je hotel*** in Salas ligt in het historisch hart van het stadje en naast het kasteel en museum met Pre-romaanse kunst. Vanavond wordt een heus pelgrimsdiner geserveerd.

Dag 04. Van Salas naar Tineo (6 uur, 20,4km, 500m stijgen en 50m dalen)
In het voetspoor van de middeleeuwse pelgrim ga je onder de arcade van het paleis van Valdes-Sales door naar de pas La Espina met steile afdaling. Het geklater van watervallen, de panoramische vergezichten en de betovering van het ochtendlicht over de loofbossen stralen een serene rust uit. Even later loop je door vredig onbewoond gebied met glooiende weilanden naar Tineo. Accommodatie in een paleis in Renaissance stijl uit 1525, dat recent is omgetoverd in een prachtig hotel **** met moderne faciliteiten. Er is een binnenzwembad met Spa om heerlijk de vermoeide spieren te kunnen ontspannen. ‘s Avonds stijlvol dineren in de mooie patio.

Dag 05. Van Tineo naar Campiello (5,5 uur, 18,2km, 400m stijgen en 300m dalen).
Vanuit Tineo ga je naar de heuvelrug met uitzicht over het hooggelegen stroomgebied van de Narcea rivier. Bij de afdaling kom je langs het klooster van Obona, de eerste Latijnse school in de regio en belangrijk religieus centrum. Door een feeëriek dicht begroeid bos met mossen en langs wat gehuchten bereik je Campiello, een lieflijk gelegen boerendorpje. Verblijf in een kleinschalig landelijk hotel.

Dag 06. Allande trnsf => La Mortera – hooggelegen route naar Berducedo via de El Palo Pas (7 uur, 24km, 450m stijgen and 325m dalen).
Na een korte transfer terug naar La Mortera, volg je de originele hoge route of wel “ruta de los hospitales”, een prachtige en onherbergzame route over steile woeste graslanden en langs kale ruige bergketens naar het dak van de Camino, de pas Puerto del Palo. Vanwege de extreme weersomstandigheden zijn er in de vroege middeleeuwen verschillende pelgrim’s hospices gebouwd aan weerszijde van de pas. Geniet van de fantastische uitzichten tijdens de afdaling naar Berducedo, het grootste plaatsje op deze hoogvlakte. Overnachting en ontbijt in een Casa Rural, een landelijk gelegen accommodatie.

Dag 07. Van Berducedo naar Grandas de Salime (6 uur, 20km, 250m stijgen en 800m dalen).
Van Berducedo moeten pelgrims een indrukwekkende afdaling maken naar de kloof waar nu een stuwmeer ligt, waardoor de originele Camino is afgesloten. Langs dennenbossen en akkers loop je naar het gehucht Villarpedre. Met een pontje steek je vervolgens het stuwmeer over. Aan de overkant ligt na een paar kilometer het charmante hotel *** met ligging aan het meer. De chef-kok zal je verwennen met een smakelijk en creatief bereide maaltijd. Je verblijft hier 2 nachten.

Dag 08. Rustdag of wandelen van Grandas – Castro => trnsf Hotel Grandas (3,5 uur, 11km, 500m stijgen en 100m dalen).
Na twee weken wandelen een dagje relaxen aan de rand van het meer. Je kunt naar het plaatsje Grandas de Salime (5,5km, 300m stijgen) om het etnografisch museum te bezoeken of een duik nemen in het openbare zwembad. Je kunt ook kiezen om 5,5 km verder te lopen langs de Camino naar het dorpje Castro met opgravingen uit de tijd van de Kelten en Romeinen. Taxi transfer terug naar het hotel (facultatief).

Dag 09. Van Grandas de Salime trnsf = > Castro – Fonsagrada (6 uur, 20,5km, 400m stijgen and 225m dalen).
Een korte taxi transfer brengt je naar Castro om de Camino weer op te pakken en verder te lopen naar Puerto El Acebo (1030), het eerste dorp van de provincie Galicië. Vervolgens begint de lange afdaling, onderwijl genietend van de schitterende panoramische vergezichten die kunnen reiken tot Fonsagrada, je volgende bestemming en overnachting op de route. Hotel** in Fonsagrada (2 nachten verblijf op basis logies en ontbijt).

Dag 10. Van Fonsagrada naar Paradavella => trnsf Fonsagrada (5,5 uur, 18km, 300m stijgen en 400m dalen).
Van Fonsagrada afdalen naar het dorpje Póboa de Burón naar het oude stuk Camino Primitivo over het Alto de Montouto. De hooggelegen route over deze berg is een van die magische plekken op de Camino waar je nog de antieke restanten kunt zien van wat eens het pelgrims Hospital de Montouto was. Vervolgens verder afdalen naar Paradavella, wat letterlijk “oude halte” betekent. Taxi transfer terug naar Fonsagrada.

Dag 11. Van Fonsagrada trnsf => Paradavella – Castroverde (6,5 uur, 23km, 425m stijgen en 525m dalen).
Taxi transfer naar de start van de route. Vandaag staat je een lange dag te wachten over landweggetjes met onderweg een aantal hoogtepunten als de gotische kerk van Sta. Maria de Vilabade. Als je eindelijk O Cadavo bereikt, heb je het zwaarste stuk van vandaag achter de rug. Voor je ligt het vriendelijke groene landschap van Galicië met “pazos”, herenboerderijen van typisch grijs graniet met leisteen daken. In Castroverde word je opgehaald door je gastheer en eigenaar van het vriendelijke Casa Rural, een landelijke gelegen accommodatie, 5 km van de Camino. Gezellig dineren in de mooie eetkamer van de herenboerderij.

Dag 12. Van Castroverde naar Lugo (5,5 uur, 24km, 100m stijgen en 150m dalen).
Vandaag is de laatste dag dat je de originele Camino Primitivo volgt en in alle rust kunt genieten van de pracht van het landschap met dorpjes waar de tijd nog stil staat. Overal staan de traditionele “horreos” de typische smalle graanschuren op poten die in deze vorm alleen in Galicië te vinden zijn. Vervolgens bereik je de omwalde stad Lugo. De enorme Romeinse muren rond het historisch centrum behoren tot het erfgoed van UNESCO. Op 100m van de muur ligt het moderne hotel***, je onderkomen voor vannacht. Dineren in een van de vele eetgelegenheden in de oude binnenstad.

Dag 13. Van Lugo trnsf => O Burgo of San Ramon da Retorta (maximum 8 uur, 35 of 28km, 200m stijgen en dalen).
Na het ontbijt ga je met het bagagevervoer mee tot O Burgo of even verder San Ramon da Retorta om het industrieel gebied te mijden. Tussen Lugo en Santiago liggen diverse Camino’s die allemaal de doorgaande weg volgen. Wij hebben daarom gekozen voor een rustige variant met veel natuur die via San Roman de Rotorta met wonderschone kapel Ermita San Ramon naar Melide loopt. Verblijf in een rustig gelegen villa hotel met tuin en zwembad in Melide.
De etappe is in te korter door verder met de taxi mee te rijden.

Dag 14. Melide naar Arzúa (3,5uur, 15km, 225m stijgen en 400m dalen).
Vandaag een relatief korte tocht. Je loopt vanaf vandaag samen met de Franse Route, ofwel El Camino Francés, de meest populaire van alle Caminos naar Santiago. Ineens word je opgenomen in een stroom van pelgrims, afkomstig uit alle werelddelen. Hoewel de Camino over landwegen en voetpaden parallel loopt aan de doorgaande weg, lijken de dorpjes die je passeert niets van hun originaliteit te hebben verloren. Zo staat in Melide het oudste kruisbeeld langs de bedevaartroute. Verblijf in een luxe landelijk Pazo hotel ****, herenboerderij, even buiten Arzúa.

Dag 15. Van Arzúa naar A Rua (5 uur, 20km, 200m stijgen en 225m dalen).
De voorlaatste etappe loopt in de nabijheid van de autoweg door de boerendorpen naar A Rua. Intussen heb je vrienden gemaakt en maakt een vreemde opwinding zich meester dat morgen Santiago wordt bereikt en het einde van de pelgrimage in zicht komt. Overnachting in een sfeervol dorpshotel** met tuin en zwembad. In het restaurant wordt een heerlijk pelgrims menu geserveerd.

Dag 16. Van A Rua naar Santiago de Compostela (5 uur, 19,8km, 175m stijgen en dalen).
Na alle krachtinspanningen, blaren, pijntjes en afzien is het felbegeerde eindpunt in zicht. Hoewel de verstedelijking veel heeft vernield is het niet moeilijk je voor stellen hoe de middeleeuwse pelgrim zich moet hebben gevoeld toen hij vanaf de top van de berg Monte do Gozo een eerste glimp opving van de kerktorens van de stad. Op deze bergtop maken pelgrims een historische stop om zich te wassen bij de bron in Lavacolla om vervolgens via de Pórtico de la Gloria de imposante kathedraal in te lopen om St. Jacob te begroeten.
Vannacht logies in een schitterend historisch 17e eeuws kloosterhotel met ligging pal tegenover de zij ingang van de imposante kathedraal. Verblijf op basis logies en ontbijt.

Dag 17. Na het ontbijt einde van het arrangement of een extra nacht verblijf in Santiago.

Data: begin april t/m oktober (niet in de maand augustus!)

Prijs en boeken: op de site van Travellers