Reacties

Hieronder kun je reacties lezen van wandelaars die de route hebben gelopen.

5 Responses to Reacties

 1. Eduard Camping

  Onderstaande reactie kwam binnen op het gastenboek van Travellers van een solo-wandelaar die de Primitivo in het voorjaar van 2018 gelopen heeft:

  Spanje – Camino Primitivo

  Via Travellers geweldige 16 daagse wandeling gemaakt op de Camino Primitivo naar Santiago de Compostela.
  Het aardige aan deze Camino is dat het niet alleen de oudste en wat mij betreft mooiste Camino is maar dat de Camino ook compleet te belopen is in amper 2 weken!
  Daarnaast, hoewel naar zeggen zwaarder dan andere camino’s, is deze camino minder druk dan de populairder tegenhangers.
  Dit maakt de Camino Primitivo tot een geweldige wandeling die door Travellers keurig wordt verzorgd! Een aanrader!

 2. Deze reactie ontvingen we van 4 Belgische wandelaars.

  Spanje – Camino Primitivo (17/9 tot 5/10/2016)

  We genoten van de de mooie natuur – heel groen! -, van de uitdagende trektochten, van de met zorg uitgekozen hotelletjes. De ruta de los Hospitales was een onvergetelijk mooie wandeling, alsook de afdaling naar het stuwmeer.
  We hadden onze regenjas niet nodig gedurende de 17-daagse reis… Dat was een meevaller.
  De reis was prima georganiseerd. Het bagagevervoer en de voorziene taxi-transfers verliepen vlekkeloos.
  Een onvergetelijke reis en een absolute aanrader voor wie van natuur en rust houdt.

 3. Onderstaand een reactie van 2 wandelaars die de Primitivo liepen in de zomer van 2013.

  Bestemming / Onderwerp:
  Camino Primitivo (Spanje)
  Van 24 juli t/m 8 augustus 2013 liepen wij de camino primitivo van Oviedo naar Santiago de Compostela. Wij zijn Travellers zeer erkentelijk voor de uitstekende organisatie van deze trip.
  De hotels waren zeer goed, evenals het avondeten dat in de meeste gevallen was inbegrepen. De transfer van onze bagage is vlekkeloos verlopen ondanks het feit dat het hoogseizoen was met in sommige hotels veel reizigers. Iedere 3 dagen waren er goede was- en droogfaciliteiten. De beschrijvingen van de route en de hotels waren zeer volledig en adequaat.

  Wij hebben genoten van deze prachtige tocht. Het klimaat is in dit deel van Spanje zeer afwisselend en bij tijden onvoorspelbaar; wij maakten temperaturen mee tussen de 10 en 35 graden. De natuur op de route is zo prachtig dat wij geen woorden hebben om deze te beschrijven. Zelfs in het hoogseizoen kwamen wij diverse dagen geen mens tegen.
  Deze tocht is in alle opzichten een aanrader. Wel is een goede voorbereiding middels serieuze training, goede kleding en vooral geschikt schoeisel een eerste vereiste. Daarnaast is enige beheersing van de Spaanse taal erg nuttig. In de meeste dorpen en stadjes worden geen andere talen gesproken.

  Ondanks het feit dat deze trip in principe niet kon worden geboekt in augustus heeft Eduard Camping met succes alle moeite gedaan om ons hierin tegemoet te komen.
  Voor onze volgende tocht(en) zullen wij ons zeker weer tot Travellers wenden!

 4. Onderstaande reactie is van een gezin dat in 2011 de route liep.

  Wij (vader, moeder, zoon van 21jr en zoon van 12 jr) hebben afgelopen zomer de pelgrimstocht naar Santiago de Compostela gelopen. We zijn begonnen in Oviedo en hebben in totaal 16 dagen gelopen.

  Het was iedere dag een groot feest, de ongerepte natuur, de gastvrijheid in hotels, herbergen en gasthuizen.
  We hebben er heerlijk gegeten dus ook culinair kom je als mens enorm aan je trekken. Boven verwachting was de route naar Santiago goed gemarkeerd. Zelfs in gebieden waar je het idee had dat daar niemand buiten ons om ooit was geweest.
  De tocht is een werkelijke uitdaging en zeker tot aan Galicia is deze heel pittig. Wat wij als heel bijzonder hebben ervaren is het desolate karakter van de primitieve route (je kan uren lopen zonder iemand tegen te komen) dit kan wellicht voor anderen een struikelpunt zijn.
  Het is soms zo adembenemend mooi dat we het eigenlijk niet eens willen aanprijzen en alleen voor onszelf willen bewaren. Een goede beheersing van de Spaanse taal is een pré. Het is belangrijk om feestdagen in de gaten te houden, dit i.v.m het kopen van eten/drinken voor de dag.

 5. Onderstaande reactie kwam binnen in het gastenboek van Travellers.

  Deze reis heb ik als uitzonderlijk, boeiend,verrijkend en ondernemend ervaren.
  Door jullie perfecte organisatie op gebied van transport voor bagage, vastleggen van mooie accomodaties kon ik ten volle van de prachige natuur genieten, mij concentreren op de af te leggen etappe die fysisch bij momenten loodzwaar was maar door deze camino die veel minder gefrequenteerd werd en zodoende weinig of geen andere pelgrims je pad kruistten was de mentale ervaring iets dat blijvend is en met niets anders te vergelijken is.
  De fysische inspanning is al lang vergeten.
  Deze reis kan ik aan allen aanbevelen . Volgend jaar ga ik terug.