details 10 dagen fiets

Dag 1: Aankomst Oviedo (Asturië)
Als er één stad nauw verbonden is met de pelgrimstocht naar Santiago dan is het wel Oviedo. Eens de hoofdstad van de  Christelijke monarchie die aan de macht was toen het graf van apostel Jacobus in 812 ontdekt werd, vormt Oviedo een belangrijke halteplaats voor pelgrims. Een bezoek aan de Gotische kathedraal San Salvador is dan ook een must.  Geniet van de gezelligheid op de vele pleintjes met bars en terrasjes in het historisch hart van stad.
Verblijf in een sfeervol hotel 4*  in het historisch hart van de stad. Verblijf op basis logies en ontbijt.

Dag 2: Van Cornellana naar Tineo (42km). 
Na het ontbijt, taxi transfer naar Cornellana, waar de fiets trektocht van start gaat bij de ingang van het San Salvador klooster (11e eeuw). Om verkeersdrukte te ontwijken gaat de tocht met een kleine omweg Soto de los Infantes, door de mooie vallei van de Narcea rivier alvorens je met een klimmetje Tineo bereikt. Historisch een belangrijke halteplaats op de Camino.
Accommodatie in een paleis in Renaissance stijl uit 1525, dat recent is omgetoverd in een prachtig hotel 4* met moderne faciliteiten. Er is een binnenzwembad met Spa om even heerlijk de vermoeide spieren te ontspannen. In het  sfeervolle patio restaurant kunt u genieten van lokale gerechten. Verblijf op basis logies en ontbijt.

Dag 3: Van Tineo naar Pola de Allande (40km; 400m stijgen)  Vanuit Tineo  fiets je naar de heuvelrug met uitzicht over het hooggelegen stroomgebied van de Narcea rivier. Bij de afdaling passeer je  het klooster van Obona, de eerste Latijnse school in de regio en belangrijk religieus centrum. Door een feeëriek dicht begroeid bos met mossen en langs wat gehuchten bereik je   La Mortera, een lieflijk gelegen boerendorpje. Vervolgens door naar het vriendelijke familie hotel 2* in Pola de Allande, bekend om de smakelijke regionale keuken. Verblijf op basis logies en ontbijt.

Dag 4: Van  Pola de Allande naar Grandas de Salime (43km; 800m stijgen)  Vandaag een pittige dag naar Puerto del Palo. Deze pas op  1146m hoogte, is de scheiding tussen het bosgebied van Allande en de onherbergzame woeste graslanden met  ruige bergketens die naar het dak van de Camino voeren, de pas Puerto del Palo. Natuurlijk kan ook gelopen worden met de fiets aan de hand als de klim te zwaar wordt en onderwijl genieten van het indrukwekkend landschappelijk decor. Eenmaal boven, is het 35km afdalen naar het stuwmeer van Grandas. Om het hotel te bereiken toch nog even 4,5 km klimmen naar de top van de heuvel! Grandas is een klein provincie stadje met een Romaanse kerk en een interessant etnografisch museum. Verblijf in hotel 3* met uitzicht op het stuwmeer op basis logies en ontbijt. Het hotel beschikt over een restaurant waar het menu van de dag wordt geserveerd maar je kunt ook a-la carte eten.

Dag 5: Van Grandas de Salime naar Fonsagrada (27 OF 51km, 475m stijgen)  Vandaag ga je weer van start met een klim naar de pas Alto del Acebo (1030m, 475m stijging). Dan zeil je af naar Fonsagrada. Je hebt de optie om een omweg te rijden via de lieflijk gelegen oude dorpen San Martin en Santa Eulalia de Oscos, beroemd om de traditionele architectuur met zwarte leisteen. Wanneer je de provincie Galicië binnen fietst verruil  je de steile hellingen en het berglandschap voor groen glooiende heuvels, bespikkeld met  verstilde dorpen. Verblijf in een eenvoudig comfortabel hotel 2* op basis logies en ontbijt.

Dag 6: Van Fonsagrada naar Lugo (65km, 300m stijgen).
Vandaag een relatief lange fietsdag met veel geleidelijke oplopende hellingen en wat korte steilere hellingen en afdalingen. Het glooiende terrein geeft je alle mogelijkheden te genieten van de omgeving met traditionele “Pazos” en “Casas Grandes”, grote landhuizen en herenboerderijen in traditionele stijl van hout en natuursteen. Aan het eind van de dag bereik je de omwalde stad Lugo. De brede stadsmuren die het historisch centrum omsluiten behoren tot UNESCO’s Werelderfgoed. Een aanrader is om een rondwandeling over de stadsmuren te maken vanwaar je goed zicht hebt op de Romaans Gotische kathedraal  en Barok paleis en stadhuis. Buiten de stadsmuren liggen de Romeinse baden, een natuurlijke heet water bron aan de oever van de rivier Miño. Accommodatie in een comfortabel hotel *** met ligging in het historisch hart van de stad en nabij de grote Plaza Mayor. Verblijf op basis logies en ontbijt.

Dag 7: Van Lugo naar Palas de Rei (32 OF 51km, 200m stijgen).  Vanmorgen heb je tijd om de toonaangevende monumenten van de stad te bezoeken voor je weer op de fiets stapt voor de relatief korte route die vandaag op het programma staat.

Na  Lugo en nabij Palas del Rei en Melide  komt  de Camino Primitivo samen met de populaire Franse route. Je kunt kiezen uit verschillende routes  om Palas del Rei te bereiken (32km of 51km). Verblijf in een charmante  en gastvrije landelijk gelegen  ‘casa grande’ even buiten Palas del Rei. Verblijf op basis logies en ontbijt. In het sfeervolle restaurant van de Casa kun je heerlijk dineren.

Dag 8: Van Palas de Rei naar Arzúa/Touro (45km, 100m stijgen)  Vanaf vandaag fiets je de Franse Route, ofwel  El Camino Francés, de meest populaire van alle Caminos naar Santiago. Ineens word je opgenomen in een stroom van pelgrims, afkomstig uit alle werelddelen. Hoewel de Camino over landwegen en voetpaden parallel loopt aan de doorgaande weg, lijken de dorpjes die je passeert niets van hun originaliteit te hebben verloren. Zo staat in Melide het oudste kruisbeeld langs de bedevaartroute. Verblijf in een luxueus landelijk Pazo Hotel*** even buiten Arzúa en nabij Touro. Verblijf op logies en ontbijt. De Pazo beschikt over een gerenommeerd restaurant.

Dag 9: Van Touro naar Santiago de Compostela (32km)  Na de nodige krachtinspanningen, pijntjes en afzien is het felbegeerde eindpunt in zicht. Hoewel de verstedelijking veel heeft vernield is het niet moeilijk je voor stellen hoe de middeleeuwse pelgrim zich moet hebben gevoeld toen hij vanaf de top van de berg Monte do Gozo een eerste glimp opving van de kerktorens van de stad. Op deze bergtop maken pelgrims een historische stop om zich te wassen bij de bron in Lavacolla om vervolgens via de Pórtico de la Gloria de  imposante kathedraal in te lopen om St. Jacob te begroeten.

Vannacht logies in een historisch klooster hotel***  met ligging pal tegenover de zijingang van de kathedraal en nabij de Praza do Obraidoro, het grote plein waaraan de kathedraal is gelegen. Verblijf op basis logies en ontbijt.

Dag 10: Na het ontbijt einde van het landarrangement.

 

Voor informatie en boeking van dit fietsarrangement
kun je contact opnemen met:

Travellers
info@travellers.nl
0573-256607